Cinisma paraugstunda
Publicēts 12. februārī, 2008.
Šo derētu izlasīt tiem, kas domā, ka Latvijā ir visnekaunīgākie autovadītāji. Salīdzinot ar spāņiem, mūsu „bumeristi” ir īsti paipuisīši. Dienvidnieki nekaunas ne vien notriekt cilvēku, bet arī pēc tam pieprasīt kompensāciju no radiniekiem par sabojātu auto.

Spānijas ziemeļu pilsētā Haro 2004. gada augustā vietējais uzņēmējs Tomas Delgado, pārsniedzot noteikto braukšanas ātrumu, notrieca septiņpadsmit gadīgus vecu velosipēdistu Enaitsu Iriondo, kurš no gūtajām traumām notikuma vietā mira. Izmeklēšana secināja, ka velosipēdists braucis bez atstarotājiem un ķiveres. Tādēļ Spānijas ceļu policija un tiesa par vainīgām atzina abas puses.

Saskaņā ar vietējo likumdošanu E. Iriondo tuviniekiem bija tiesības trīs dienu laikā pēc avārijas ierosināt krimināllietu pret pārgalvīgo autovadītāju, bet viņi bija tik satriekti, ka neizmantoja šo iespēju. Taču T. Delgado, pēc tam kad viņa apdrošināšanas kompānija bojāgājušā zēna vecākiem izmaksāja kompensāciju 33 000 eiro apmērā, nekavējas caur tiesu pieprasīt no viņiem 20 000 eiro par sava Audi A8 luksus modeļa remontu pēc avārijas.  

„Tas ir vienīgais veids, kā es varu atgūt savu naudu,” T. Delgado taisnojās vietējiem medijiem. Savukārt E. Iriondo vecāki šo prasību salīdzināja ar dūrienu mugurā: „Pirms šīs tiesas mums pat bija žēl šī vīra, kuram turpmāko dzīvi nāksies sadzīvot ar apziņu, ka viņš nogalinājis mūsu dēlu,” teica bojāgājušā zēna māte.

Par laimi šis gadījums sacēla tādu sašutuma vētru karstasinīgajos Spānijas iedzīvotājos, ka ciniķis nokaunējās (vai nobijās) un šā gada janvārī beidzot  atsauca savu prasību. Taču kādā citā lietā Madrides taksistam, kurš piekāva un nogalināja meiteni, izdevās attiesāt 2500 eiro no viņas vecākiem. Bet kāds autovadītājs, kura mašīnu sabojāja no augstceltnes izlēkusi pašnāvniece, caur tiesu piedzina 4000 eiro kompensāciju no viņas vecākiem.

 

Avots: The Independent


Komentāri (4)
Chirix: Ne tajā sadaļā ielikās.
Kā es varu pārcelt rakstu uz sadaļu "Dīvainības"?
12/02/2008 13:13
Džerijs Šterns: Nu, pēdējais gadījums man neliekas cinisks - ne jau autovadītājs meiteni notrieca, viņa pati izlēca un trāpīja uz viņa mašīnas, to sabojājot. Tā ka faktiski cietušais šai gadījumā ir tieši mašīnas īpašnieks. Jeb varbūt mums Al Qaeda pašnāvnieki-spridzinātāji arī jāžēlo, jo viņi paši tak ir miruši? :)
12/02/2008 13:51
Chirix: Skaidrs, ka pašnāvnieces gadījumā viņš nav vainīgs. Bet, man tomār liekas ciniski, prasīt kompensāciju no vecākiem, jo: viņiem tāpat jau notikusi traģēdija, mašīnu neviens viņam nebojāja apzināti.
12/02/2008 15:18
Džerijs Šterns: Nu, var traktēt visādi. Ja es atpakaļgaitā braucu laukā no garāžas un norauju kādam bamperi, es jau ar varbūt neesmu to darījis apzināti - taču man būtu tomēr bijis jādomā par dažādām iespējamām manas rīcības sekām. Un par bampera remontu būtu tāpat kādam jāmaksā... kāpēc lai tas būtu cilvēks, kas nav pārkāpis nevienu noteikumu? Grūti skaidrot savu viedokli tik smagā tēmā, protams.. un tomēr - par bezatbildību jāmaksā.
12/02/2008 15:25
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: