Kas noticis ar mix.lv?
Publicēts 26. jūnijā, 2009.
Pēc ilgāka klusuma brīža saņēmos padalīties pārdomās par redaktora lomu publiskajā žurnālistikā.

Dažus pēdējos mēnešus šajā portālā no manas puses valdīja klusums, bet ik pa laikam iemetu aci – kas te notiekās. Un izskatās diezgan skumji. Pašā sākumā, kad te tikai parādījos gandrīz katrs raksts bija lasāms. Ne visam varēja piekrist, dažiem autoriem vispār šķiet vajadzētu nopietni ārstēties. Bet aiz šiem sacerējumiem vismaz stāvēja reāli cilvēki – ar viņiem varēja diskutēt, argumentēt, provocēt, piekāpties vai pārliecināt.

Kvalitatīvā lejupslīde, manuprāt, sākas ar reklāmistu, antireklāmistu, pīārščiku un tamlīdzīgu vīrusu invāziju. To savā ziņā izprovocēja paši portāla veidotāji, reklamējot kaut kādus mistiskus Alberta portālus-vortālus (par tām jau kautkad te diskutējām). Un tad kā vilnis sāka velties visādi rakstnieki-viendienīši, slavinot Maximas tirdziņus, Dominas mantu plačus un DNB hipotekāro kredītu brīvdienas. Tas arī mani atbaidīja turpināt te drukāt savas dīvainības. Nedomāju, ka manis te kādam baigi pietrūka, bet šķiet, ka ne mani vienīgo reklāmrakstu plūdi aizbaidījuši. Labi vismaz, ka priekšvēlēšanu aktīvisti te īpaši neplosījās – laikam tie bija aizņemti spemojot draugiem.lv vēlēšanu sadaļā.(Džerijs neskaitās, jo viņš jau te mixoja kopš laika gala).

It kā jau varētu argumentēt, ka MIX.lv dod iespēju izcelt sev patīkamos rakstus, tādējādi nogremdējot netīkamos. Bet grūti kaut ko pamainīt saturā, ja dienas laikā te tiek iemestas piecas presrelīzes un tikai viens oriģināls autora raksts. Tādēļ ierosinu pārskatīt to reitinga veidošanas sistēmu un ļaut ne tikai pacelt patīkamos, bet gremdēt netīkamos rakstus.

Taču mans galvenais secinājums – arī publiskās žurnālistikas portāls nevar iztikt bez redaktora/administratora/cenzora – vienalga kā to nosauc – kurš vienkārši „izravē” reklāmas, bet atstāj oriģinālos raksteļus. Onkuli – neslinko! :)

 
P.S. Dīvainību sadaļa nav pavisam izmirusi. Tagad vairāk brīva laikā – drīzumā iespamošu vienu gabaliņu par ķenguriem – narkomāniem.


Komentāri (10)
MarciksLV: Kā kulaks uz acs :)
26/06/2009 13:01
Mikausis: pēcsvētku sacelšanās :)
piekrītu, Chirix, kaut kas ir jāpamaina, lai viss mix.lv saturs nesastāvētu no ctrl.V +ctrl.C un reklāmām. ja paraugās top50 sadaļā, tad autorus, kuri kaut ko cepa no sevis un tikai priekš šīs lapas, pat uz pirkstiem jau grūti saskaitīt. kāpēc motivācija ir zudusi, to laikam būtu jājautā katram pašam.
26/06/2009 16:06
Chirix: Ilmār - palasies tās relīzes par Maximām un Dominām. Par laimi (vai nelaimi) nav īpaši profesionālas tā ka atšifrēt tos asprāšus nav grūti. Vajag tikai redaktoru, kurš uzņemtos cīnīties un tos viņu murgus regulāri dzēst ārā. Un ja mixam nebūs redaktora/admina tad te visu sačakarēs visādi kaktu PR kantorīši, kas savas relīzes nekur citur kā bezmaksas portālos nejēdz iedabūt.
26/06/2009 17:45
Alberts: Piemēram, šim spamam ir gandrīz vai nepierādāma saistība ar Maxima un Ezerkauliņiem - http://1plaudis1.mix.lv/articles/atbalstam-savejos , jo nosaukumi pieminēti tikai 1x un beigās, kā arī ir video, kas tomēr dod materiālam pievienoto vērtību (un arī tajā nav nekādi Maximas logo). Vienīgais, kas nodod spamu ir pats profils - http://1plaudis1.mix.lv , kurā tiek rakstīts tikai un vienīgi par Maximu.
26/06/2009 18:09
Mozus: skaties, ka alberts tagad tevi neizravē, jo viņš jau te galvenais, šis portāls vispār tikai tāpēc tapa, lai atmazgātu alberta daudzos gados sabojāto reputāciju. pameklē internetā, pilns ar aprakstiem par to, kur alberts kārtējo sviestu sakūlis
26/06/2009 20:26
Džerijs Šterns: Mikausim - es, piemēram, tikpat kā nerakstu te vairs tāpēc, ka mix.lv īpašnieks Alberts ir mani uzmetis kādā citā jomā un es vairs nevēlos ar saviem rakstiem vairot viņa projektu popularitāti. Uzrakstu kaut ko tikai tad, kad man pašam reāli vajag komunikācijas papildkanālu, bet citādi nafig. Viss, ko es tāpat vien gribu pasaulei pavēstīt bez iespringšanas, parādās www.whiterabbit.lv
26/06/2009 20:42
Alberts: Džerijs nav uzmests. Džerijam ir krietni kavēts maksājums 30 latu apmērā par 1 mēneša darbu rakstot Ekstra.lv un 10 latu - par darbu rakstot Mix.lv un es šīs saistības atzīstu. Pirms tam par kādiem 5-6 mēnešiem maksājumi gāja raiti, tad finansējums apstājās un palika parāds. Kāpēc Džerijs pēc katras naudas saņemšanas reizes komentāros neslavēja mani cik es labs un dāsns mecenāts, bet pēc pēdējā maksājuma nesaņemšanas stāsta cik ļoti es viņu uzmetis? Ja rakstu skaits autora foto ekspedīciju vai eksāmenu dēļ nebija pietiekošs, es taču biju saprotošs un neatvilku no samaksas... Un vēl - par reputāciju. Ir svarīgi lai Tev tā būtu - vai nu īpaši laba vai īpaši slikta nav liela diference. Atšķirība ir tikai vienā apstāklī - ja Tev tā ir laba, ir vienkāršāk noslēgt pirmo līgumu ar klientu, taču ja pēc skaistajām runām nesekos darbi - sadarbību tik un tā zaudēsi, lai arī Tu būtu "namber wans" Norda reputācijas topā. Bet ja tā ir slikta - ir vairāk jāiespringst ar sadarbības uzsākšanu un, protams, pēc tam ar darbiem jāpierāda ka uz Tevi var paļauties.
27/06/2009 00:59
Džerijs: Nemurgo nu. Atradies mecenāts, Džerijam desmit latus pasolījis. Par tavu svētumu jau leģendas klīst, tāpat kā par nepildītām saistībām daudzu gadu gaitā, žēl ka agrāk nezināju. Sākot jau ar Naudas karti 1996. gadā... neiešu tagad klāstīt, kam nebūs slinkums, pats preses arhīvos atradīs - tur par tevi daudzi vēstījuši.
27/06/2009 01:18
Alberts: Tātad - kas bija Naudas Karte. Citāts no tā laika reklāmas materiāla.

""NAUDAS KARTE" TAUPA JŪSU NAUDU! Ne velti mēs šos vārdus esam izvēlējušies par "NAUDAS KARTES" moto. Ar šo atlaiżu karti Jūs naudu varēsiet ietaupīt gandrīz visur - iegādājoties apģērbu vai auto rezerves daļas, apmeklējot frizētavu vai restorānu, pērkot ledusskapi vai televizoru. Nemaz nerunājot par ikdienā nepieciešamajām pārtikas precēm."

NK sistēma darbojās līdz pat 1998. gada beigām un beidzās, jo samazinājās pieprasījums pēc kartēm.
27/06/2009 01:51
Ātrais: Kas jauns miksā ?
26/07/2016 03:51
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: