Plastikāta maisiņu problēma atrisināta?
Publicēts 26. maijā, 2008.
Izklausās pārāk labi lai būtu patiesība, bet nu vērtējiet paši. Kādam pusaudzim esot izdevies atrisināt pasaules vides problēmu – panākt, ka plastmasas maisiņi sadalās gandrīz tikpat ātri kā banāna miza.

Plastikāta maisiņu problēma darījusi tramīgus vides aizstāvjus visā pasaulē. Arī portāla MIX.lv lietotājus šī sērga skārusi ne reizi vien. Un šīm bažām varētu būt diezgan reāls pamats – ik gadus pasaulē tiek saražoti vairāk kā 500 miljardi plastikāta maisiņu, bet vien šāda iepakojuma sadalīšanās reizēm prasa pat veselu tūkstošgadi.

Taču kādam Kanādieši pusaudzim no Ontario provinces esot izdevies samazināt maisiņu sadalīšanās laiku līdz aptuveni trīs mēnešiem. Sešpadsmitgadīgais skolnieks Daniels Burds veiksmīgi savairojis mikroorganismus, kas barojas no plastikāta. Izmantojot tikai sadzīves ķīmiju, raugu, krāna ūdeni un dubļus viņš radīja baktērijām labvēlīgu augsni un ieraka tajā maisiņu gabaliņus. Pēc tam „atlasīja” divas baktēriju sugas, kas visefektīvāk tika galā ar ierakto maisiņu sadalīšanu (sfingonomas un preidomonas) un sakrustoja tās savā starpā. Pēc tam viņš pievienoja nātrija acetātu (neprasiet, kas tas ir) un pārbaudīja baktēriju efektivitāti dažādās temperatūrās. Kā izrādījās – visrijīgākās tās ir pie 37 grādiem pēc Celsija un spēj notiesāt vienu plastikāta maisiņu aptuveni 3 mēnešos, izdalot tikai ūdeni un nelielu daudzumu ogļskābās gāzes.

Ar savu izgudrojumu D. Burds piedalījās Kanādas Nacionālajā zinātnes izstādē, kur savāca visas galvenās balvas – tai skaitā 10 000 dolāru prēmiju, 20 000 dolāru stipendiju un atzinību par ieguldījumu ekoloģisko problēmu risināšanā.

 Avots (teksts un foto): The Record


Komentāri (8)
Miks: jā, par šo es lasīju un jau gara acīm redzēju, kā visas tās milzīgās kaudzes ar plastmasu un citiem atkritumiem sarūk. :) Sen jau vajadzēja kaut ko sasmidzināt uz lielajiem atkritumu punktiem un to visu drazu izšķīdināt pa sastāvdaļām.
26/05/2008 12:23
asmo: Un tagad man galvā ienāk bērnībā lasītais zinātniski fantastiskais stāsts, saucās plastmasas ēdājs!
26/05/2008 13:24
Chirix: Man savukārt atgādināja Vika "Zemūdens bara lielo dienu" (vai multenes versiju "Ness un Nesija"), kur jūra bija tā piesārņota, ka sāka dzimt naftu ēdošas zivis.
26/05/2008 14:18
Antuanete: Nu, tas ir diezgan liels solis vispārēja mūsdienu civilizācijas sabrukuma virzienā. Baktērijas, kuras ēd plastmasu, kuras ir spējīgas vairoties un mutēt - samērā neilgā laikā tās var pārvērst mūsu dzīves vidi gruvešu kaudzē. Izskatās, ka tas brīdis pienāks ātrāk, nekā varēja domāt.
26/05/2008 14:51
Mikausis: mjā, pieņemsim, ka no rīta tu pamosties vasarnīcā bez saviem jaunajiem pakešu logiem... bailīgi :)
26/05/2008 15:00
dusk: vēl jau ir parādījušās skudras ar skābi, kura ēd izolāciju. Tas viss forši. Mani satrauc bišu izmiršana. Interesantākais nav skaidrs, kas notiks, ka sāks to kaisīt visapkārt :)
26/05/2008 15:54
Džerijs Šterns: Man arī pirmā asociācija tūdaļ bija ar "Mutantu-59, plastmasu ēdāju" :D
27/05/2008 01:49
Džerijs Šterns: P.S. krieviski lasošajiem:
http://lib.ru/INOFANT/PEDLER/mutant59.txt
27/05/2008 01:51
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: