Saudzē dabu – apēd vali!
Publicēts 6. martā, 2008.
Norvēģu vaļu zvejnieku lobijs aprēķinājis, ka vaļu zveja dabai nodara mazāku kaitējumu nekā mājlopu audzēšana.

Šķiet Norvēģu vaļu zvejnieki ir atraduši savu Niku Neiloru (azartiskais PR speciālists un cigarešu industrijas aizstāvis grāmatā un filmā „Thank you for Smoking”) - organizācijas „Tālo Ziemeļu alianse” (TZA) darbinieka Runes Froevika personā. TZA pētot Norvēģu vaļu zvejnieku flotes degvielas patēriņu, secinājusi: uz katru kilogramu vaļa gaļas zvejnieki radījuši aptuveni 1,9 kg siltumnīcefekta gāzu. Liellopu gaļai šis koeficients ir 15,8, cūkgaļai – 6,4, vistu gaļai – 4,6. No šiem aprēķiniem izriet, ka viena porcija liellopu gaļas patērē apmēram tikpat siltumnīca efekta gāzu kvotu kā astoņas porcijas vaļa gaļas.

„Tātad varam secināt, ka labākais ko varat darīt dabas labā ir lietot uzturā vaļa gaļu, nevis kādus citus gaļas veidus,” paziņoja TZA pārstāvis Rune Foreviks. Turpretim „Greenpeace” pārstāvji norvēģu aprēķinus noraidījuši, uzsverot, ka gandrīz ikviens pārtikas produkts ir videi draudzīgāks nekā vaļu gaļa.

Norvēģijas oficiālā vara, gan vairāk sliecas piekrist zvejnieku un vaļa gaļas cienītāju nevis vides aizstāvju argumentiem un paziņojusi, ka mazo joslvaļu skaits Ziemaļatlantijā ir tik liels, ka to nekādā gadījumā neapdraudēs norvēģu kvota šogad nozvejot 1052 no tiem.

Avots: ABC News 


Komentāri (1)
viktorija: man ir sex masina
10/12/2008 18:11
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: