Šokējošā Āzija: Indiešiem ir savs „Vīzu dievs”
Publicēts 27. februārī, 2008.
Kamēr mūsu premjeri, prezidenti un ārlietu ministri „ziepējas”, pielien un izdabā ikvienam ASV untumam cerībā uz bezvīzu režīmu, indieši ir atraduši daudz efektīvāku risinājumu vīzu problēmai.

Hindu svētais Baladži (pazīstams arī kā Venkatešvara) pēdējos gados ir kļuvis par vienu no vispielūgtākajām dievībām Indijā. Indieši uzskata Baladži par dieva Višnas inkarnāciju un labklājības dievu, tādēļ gadsimtiem ilgi ir vērsušies pie tā ar dažādiem lūgumiem.

Taču pirms dažiem gadiem kāds Hiderabadas pilsētas (Indija) priesteris, uzklausot ticīgo sūdzības par ASV vēstniecības atteikumiem izsniegt vīzu, nolēma, ka turpmāk Baladži būs „vīzu dievs”, kurš turklāt īpaši specializējies vīzas „H1-Bs” sagādāšanā. Kopš tā laika Hiderabadas Baladži templi ik nedēļu apmeklē vismaz 100 000 svētceļniekus. Liela daļa no tiem ir jaunieši, kas vēlas doties strādāt/mācīties uz ASV vai kādu no rietumvalstīm.

Viens no viņiem ir Mohantijs Dolagobinda, kurš strādā kādās amerikāņu kompānijā Indijā. Pirms trim gadiem viņa darba devējs lūdza vēstniecību piešķirt M. Dolagobindam ASV vīzu, bet prasība tika noraidīta. Šogad, pirms atkārtota vīzas pieprasījuma, indietis apmeklēja Baladži templi un pēc tam veiksmīgi saņēma kāroto zīmogu pasē. „Es neesmu dzirdējis nevienu gadījumu, kad kāds no šī tempļa apmeklētājiem būtu saņēmis atteikumu,” laimīgais indietis stāstīja žurnālistiem.

Saskaņā ar hindu tradīcijām, pirms kaut ko lūgt no Baladži, jāveic 11 pradakšinas (apiešanas apkārt templim). Tad, kad dievība cilvēka vēlēšanos ir piepildījusi, jāierodas tai pateikties, apejot apkārt templim 108 reizes. Starp citu, neskatoties uz lielo apmeklētāju skaitu, Baladži templis ir viena no retajām svētvietām Indijā, kur visi cilvēki ir vienādi (nav nekādu VIP ieeju bez rindas) un netiek pieņemti nekādi ziedojumi. Tas izsaucis vietējās administrācijas neapmierinātību un valdība vēlas pārņemt templi savā valdīšanā.  

Avots: The Wall Street Journal


Komentāri (4)
Džerijs Šterns: Kas nu tur šokējošs.. Pēc tam, kad Vatikāns bija pacēlis ideju par speciāla "svētā aizgādņa" piešķiršanu internetam, nekas neliekas dīvaini :D
27/02/2008 13:47
Chirix: Principā varu piekrist. Tas pat ir normāli. Ja reliģijas funkcija ir sniegt cilvēkam pārliecību un mieru, tad arī svētajiem ir jāmainās līdzi laikam, jo mainās izaicinājumi. Piemēram, mūsdienu cilvēkiem ir dziļš pofigs uz to, ka kautkāds svētais Juris ir kautkad ir uzvarējis kautkādu pūķi. Nekādas īpašas konotācijas neveidojas pat simbolu līmenī, jo cilvēku uztrauc vienkāršas lietas. Mūsdienās Sv. Juris varētu cīnīties piemēram pret agresīvajiem autobraucējiem, Sv. Magdalēna aizstāvēt denacionalizēto namu īrniekus un tamlīdzīgi. Pagaidām izskatās, ka vienīgā mūsdienu problēma, kas kristiešu svētajiem un viņu vietniekiem liekas daudzmaz aktuāla ir pediņi.
27/02/2008 13:56
Džerijs Šterns: Nu, tur doma bija, ka aizgādnis darbojas tikai pašā Vatikānā, ja nemaldos :D
27/02/2008 14:45
Chirix: A ko tu domāji? Tas, lai vieglāk nodrošināt monopolu. :D
27/02/2008 14:52
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: