Šokējošā Āzija: Indijas bankas algo bandītus
Publicēts 18. februārī, 2008.
Vinods Kumars 21 gadu vecs students kādu vakaru Ņudeli (New Deli) pilsētā (Indijā) sēdēja drauga mašīnā un klausījās mūziku, kad pēkšņi pienāca nepazīstams vīrietis, izvilka viņu no auto un smagi piekāva ar metāla stieni. Bet tā nebija laupīšana vai atriebība – uzbrucējs bija bankas noalgots parādu piedzinējs.

V. Kumars tika cauri ar 12 šuvēm uz galvas un 10 dienas slimnīcā. Šādi incidenti Indijā pēdējā laikā kļūst arvien biežāki, iezīmējot valsts ekonomiskā buma ēnas pusi.

Pēdējos četrus gadus Indijas ekonomiskā izaugsme gadā bija aptuveni 8,5%. Tādēļ iedzīvotāji arvien biežāk uzdrošinājās ņemt bankās aizdevumus un kredītus. Iestājoties grūtākiem laikiem, liela daļa savus parādus vairs nespēj atdot. Līdz tam indieši (tāpat kā latvieši) pret dzīvošanu uz parāda bija ļoti piesardzīgi, bet vietējām bankām nebija ne pieredzes, ne standarta procedūras parādu atgūšanai. Turklāt parāda piedzīšana caur tiesu var aizņemt gadus. Tādēļ baņķieri tagad iet vieglāko ceļu, nolīgstot „gundas” (hindu valodā - izsitējs, bandīts), kas šo darbiņu paveic skarbi, bet efektīvi.

Tiesa gan raksta sākumā minētais V. Kumars kredītu pat nebija paņēmis. Izrādās draugs, kura mašīnā viņš sēdēja, bija nokavējis pēdējos trīs autolīzinga maksājumus.

Pirms pasmīkņājam par mežonīgajiem indiešiem derētu atcerēties dažas lietas par notikumiem pašu mājās: finanšu analītiķi brīdina, ka lielai daļai kredītu ņēmēju būs problēmas ar to atdošanu; pašlaik no cietumiem nāk ārā deviņdesmitajos gados ietupināti recidīvisti; reizē ar viņiem atgriezies arī deviņdesmito gadu premjers.  

Avots: The Australian Business 


Komentāri (2)
Džerijs Šterns: Labs metāla stienis bildē :P
18/02/2008 15:50
Chirix: nebij pie rokas neviena piemērotāka atribūta:(
18/02/2008 16:43
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: