Tev nebūs ar beļģu alu pārlieku aizrauties!
Publicēts 18. februārī, 2008.
Beļģijas Vestvleteranas pilsētas Svētā Siksta klostera Trapistu ordeņa mūki kopš 1839. gada pēc savas slepenas receptes brūvē alu. Šo gadu laikā tas ieguvis tādu popularitāti, ka mūsdienās veikali, krogi un vienkārši alus cienītāji gatavi stāvēt garā rindā, lai tiktu pie šī aliņa.

Pieprasījums pēc „Trapistu alus” ir sasniedzis tādu līmeni, ka mūkiem, kas zvērējuši dzīvot pieticībā, celibātā un klusumā, tas sākot radīt problēmas. Tādēļ viņi visiem spēkiem pretojas klientu prasībām paplašināt ražošanu, nereklamē savu produkciju, neatklāj dzēriena recepti un pat nelīmē etiķetes uz pudelēm. Saražoto dzērienu mūki pārdod paši pie klostera vārtiem. Turklāt viņi cenšas piemērot ierobežojumu, ka viens pircējs nedrīkst mēnesī iegādāties vairāk par divām kastēm.

Tas gan nav traucējis (bet varbūt tieši palīdzējis) „Trapistu alum” iegūt nebijušu popularitāti. Krogu īpašnieki to slavē par „visu alu svēto grālu”, alus tirgotāji un dzērāji dodas īstos svētceļojumos uz Vestvleteranu. Kad pie mazpilsētiņas klostera vārtiem izveidojās tādas auto rindas kā uz Latvijas – Krievijas robežas, mūki izdomāja ieviest sistēmu, ka pircējam vispirms jāpiesakās telefoniski. Rezultātā no zvanu skaita „uzkārās” visa vietējā telefonu centrāle un klosterim nācās ierīkot pašiem savu centrāli, kā arī daļēji atteikties no klusēšanas zvēresta.

Taču par spīti klientu lūgumiem un prasībām ražošanas apjomus klosteris palielināt negrasās un spītīgi ik gadus izgatavo tikai 60 000 kastes alus. Tādēļ veikli spekulanti pamanās tirgot 0,3 pudelītes internetā vidēji par 15 dolāriem, kas ir aptuveni 10 reizes dārgāk nekā, pērkot pie mūkiem. Man gan personīgi 15 „zaļos” tērēt beļģu aliņam būtu tā kā žēl. Turklāt esmu svēti pārliecināts, ka visu alu svētie grāli patiesībā top tepat Tērvetē un Užavā.  

 Avots: The Wall Street Journal

 


Komentāri (4)
Džerijs Šterns: Nez, man sagribējās aizbraukt uz to klosteri :D
18/02/2008 11:36
Chirix: Man jau arī, bet baidos, ka būs vilšanās. Šķiet, ka mūciņi vienkārši izmanto masu psihozi + "man vajag to, ko nevar dabūt" kompleksu. Baznīcai ir vismaz 2000 gadu pieredze smadzeņu skalošanā, tādēļ dzēriena mārketings viņiem tāds nieks vien ir.
18/02/2008 11:54
Miks: es piekrītu par Užavu :)
18/02/2008 12:11
Reinis: Trapistu alu var nopirkt arī tepat Latvijā (ne tikai beļģu, arī holandiešu), un latviešu ali, ja neskaita Bauskas, salīdzinot ar to, ir čuras.
07/11/2008 03:45
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: